نکات کلیدی کفپوش در طراحی کلینیک و فضاهای درمانی
در طراحی کلینیک و فضاهای درمانی، کفپوش ها علاوه بر تاثیر زیبایی که فضای زیادی را اشغال میکنند، باید کفیت مناسب، ایمنی بالا، دوام و… باشد که برخی از نیازهای کفپوش در کلینیک را بیان کردهایم.
شاید در نگاه اول به طراحی فضاهای درمانی و بهداشتی علی الخصوص دکوراسیون مطب پزشکی تاثیر کفپوش به اندازهی دیگر جنبهها به چشم نیاید، اما مطمئن باشید که اگر در انتخاب کفپوش برای فضای درمانی اشتباه کنید با چالشهای زیادی روبهرو خواهید شد؛ چراکه این متریال باید الزامات خاصی را برآورده کند.
توجه به تاثیر کفپوشها در فضای درمانی از جمله مطبها و کلینیکها علاوه بر تاثیر روی عملکرد و راحتی مراجعین و بیماران موارد ایمنی، راحتی و کنترل شیوع عفونت را تضمین میکند. از این جهت در ادامه میخواهیم به بررسی نکات کلیدی برای کفپوش فضاهای درمانی بپردازیم.
اهمیت کفپوش در کلینیک و فضاهای درمانی
بدیهی است که در فضای درمانی از مطبهای کوچک گرفته تا کلینیکها و بیمارستانها کفپوشها مساحت زیادی را میپوشانند و در تماس و تردد بیماران و مراجعین مختلف هستند؛ بنابراین اگر به درستی انتخاب نشوند میتوانند در درجهی اول عامل انتقال بیماریها بشوند و بستر باکتریزا باشند. کفپوشها باید از مواد با کیفیت و مطابق استانداردها باشند؛ چراکه در غیر این صورت میتواند در راندمان و نظم فضای درمانی و بهداشتی اختلال ایجاد کنند و از طرفی ممکن است مجبور به تعویض هر سالهی کفپوش بشوید.
کفپوشهای بخشهای مختلف از اتاق انتظار بیماران و کفپوش اتاق معاینه گرفته تا کفپوشهای سرویس بهداشتی مستلزم رعایت یک سری نکات کلیدی است که طراحان در کنار عنصر زیبایی، در طراحی کلینیک، مطب یا بیمارستان این نکات را در نظر میگیرند. برای مشاهده 20 نمونه معماری کلینیک میتوانید به مقاله طراحی کلینیک در سایت شیپ مراجعه کنید.
۱. بهترین نوع کفپوش را برای فضاهای درمانی انتخاب کنید
شما که نمیتوانید برای فضاهای درمانی از هر جنس و المانی در کفپوش استفاده کنید مگر نه؟ قطعاً علاوه بر زیبایی و رنگ ارامبخش، کیفیت و خاصیت ضد عفونی بودن آن در این فضاها حرف اول را میزند، اما به طور کلی کفپوشها از جنسهای مختلف با کارایی مختلف در بازار عرضه میشوند که شما با توجه به بودجه،میزان رفت و آمد، شلوغی و سبک طراحی دکوراسیون داخلی مطب یا کلینیک خود میتوانید مناسبترین متریال را انتخاب کنید. در زیر ما به چند نمونه اشاره میکنیم:
کفپوش وینیل: یک نوع پلاستیک فشرده در طرحهای سنگی و چوبی است و برای محیطهایی درمانی که رفتوامد بالاست از جمله کلینکها مناسب است.
موکت تایل: این نوع کفپوشها در اندازههای یکسان و اغلب به شکل مربع هستند. این نوع کفپوش که به لحاظ مقاومت و استحکام، تراکم بالایی دارد، برای محیطهای شلوغ و پر تردد که سر و صدا بالاست میتواند انتخاب مناسبی باشد و باعث کاهش نویز و صدا شود؛ البته به طور کلی میتوان گفت برای کفپوش مطب دندان پزشکی و کفپوش مطب چشم پزشکی مناسب است.
سرامیکها: احتمالاً میدانید که سرامیکها از نظر طرح و رنگ تنوع بالایی دارند و در کیفیتها و قیمتهای مختلفی عرضه میشوند. از نظر نظافت و لکه گیری این نوع کفپوشها کار را آسان میکنند و تنوع طرح و رنگ زیادی دارند. به جرئت میتوان گفت سرامیکها از ماندگاری خوبی برخوردار هستند؛ اما اصلیترین عیب آنها ایجاد الودگی صوتی است.
کفپوش اپوکسی: این نوع کفپوش از محصولات پلیمری است و در برابر نفوذ آب و مواد شیمیایی مقاومت بالایی دارد. انواع آنتی باکتریال آن میتواند برای مطبهای پزشکی و بخشهای عفونی مناسب باشد.
کفپوش پورسلین: از جدیدترین انواع کفپوشها برای دکوراسیون و طراحی داخلی مطب است که میتواند جلوهی شیکی به محیط بدهد. ظاهری شبیه به سنگ طبیعی دارد و از زیبایی خاصی برخوردار است و در ساخت کفپوش HD استفاده میشود.
۲. کفپوش باید به کاهش نویز و صداهای مزاحم کمک کند
جالب است بدانید اثرات صوتی در کفپوشها میتواند بر راحتی و بهبود بیماران و کارکنان تاثیر داشته باشد. شما در فضاهایی که رفتو آمد زیاد و سر و صدا ممکن است باعث آزار و آلودگی صوتی شود بهخصوص در کلینیکها و مطبهای روانشناسی با انتخاب یک کفپوش مناسب میتوانید این مشکل را تا حدی کنترل کنید. در واقع در هنگام انتخاب باید به سراغ کفپوشهایی بروید که از ویژگی جذب صدا و کاهش انتشار صدا برخوردار باشند و به این ترتیب به ایجاد محیطی آرام کمک کنید.
۳. به حفظ دمای مناسب و کنترل حرارت توجه کنید
دقت کنید که کفپوشها در انتقال حرارت در فضاهای درمانی هم موثر هستند. در واقع شما میتوانید با انتخاب کفپوشهایی که خاصیت عایق حرارتی مناسب دارند در کاهش انتقال حرارت از زمین به بیماران کمک کنید و به طور کلی از انتقال سرما یا گرما از کف جلوگیری کنید.
۴. از ایمنی در انتخاب کفپوش غافل نشوید
مهمترین مورد از نظر ایمنی در کفپوشهای فضای درمانی داشتن خاصیت ضد لغزش بودن و جلوگیری از سقوط است. در واقع مقاومت بالا در برابر رطوبت و نم، تردد، ضربه، سایش و خطوخش با “حفظ ایمنی” مرتبط است؛ بنابراین برای اینکه بتوانید از این جهت ایمنی کارکنان و پزشکان و از همه مهمتر بیماران را حفظ کنید بهتر است از کفپوشهایی استفاده کنید که از مواد ضد لغزش تهیه شدهاند، به طور مثال روکشهای ضد لغزش دارند یا با طرحهای خاص بر سطح کفپوش ساخته شدهاند که خطر سقوط و لغزش را به حداقل برسانند.
۵. به سراغ کفپوشهای آنتی باکتریال و قابل شستوشو بروید
مهم این است که کفپوشها ضد آلرژی و قابل شستشو باشند. آنتی باکتریال بودن کفپوشها در فضاهای درمانی حرف اول را در بهداشت و ضدعفونی بودن محیط میزند. با این حساب قطعاً کفپوشهایی که قابلیت شستشو و لکهگیری بالایی دارند و از طرفی ضد آلرژی هستند، در اولویت قرار میگیرند.
در واقع در این شرایط است که شما میتوانید ریسک انتقال عفونت و حساسیتهای آلرژیک را کم کنید.
۶.به فکر نصب و نگهداری کفپوش در فضاهای درمانی باشید
از نکات کلیدی دیگری که در ارتباط با کفپوشها در طراحی فضاهای درمانی مورد توجه است بحث نصب و نگهداری است. این نکته به جنبهی مراقبت و تمیزکاری منظم و همچنین تعمیر و تعویض قطعات آسیب دیده مرتبط میشود. در واقع لب کلام این است که در بهترین حالت باید دست روی کیفیت بالا و قابل نصب و اجرا در محیط مد نظر بگذارید و دقت کنید که در صورت آسیب بتوانید با سهولت بیشتر و بهای کمتر بتوانید قسمت آسیب دیده را تعمیر کنید.
۷. از دانش طراحان در انتخاب بهترین کفپوش بهره ببرید
کفپوش مناسب برای فضاهای درمانی باید ویژگیهای خاص خودش را داشته باشد و از همه مهمتر با توجه به کاربرد، شرایط، میزان تردد، وجود سر و صدا و بودجه هم بتواند مناسب نصب و اجرا در محیطهای درمانی باشد. برای اینکه از همان ابتدا بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید و ریسک تعویض هر ساله را به حداقل برسانید، توصیه میکنیم از مشاوره و راهنمایی طراحان متخصصین در شرکتهای معتبری مثل شرکت معماری شیپ استفاده کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید برای این منظور همین حالا میتوانید بدون پرداخت هیچ هزینهای با مشاوران شرکت شیپ تماس بگیرید و از راهنمایی رایگان و حرفهای آنها بهره ببرید.
- پیام اسمی
- 17 مهر 1402
- 841 بازدید
2 دیدگاه برای “نکات کلیدی کفپوش در طراحی کلینیک و فضاهای درمانی”
با تشکر از شما برای به اشتراک گذاری این پست عالی.
با تشکر از همراهی شما لطف کردید