تغییر کاربری ملک مسکونی چگونه انجام می شود؟
اگر یک ملک مسکونی دارید و می خواهی کاربری آن را تغییر دهید، باید در نظر داشته باشید که این کار شدنی است، اما باید یکسری شرایط وجود داشته باشد و به یکسری نکات توجه کنید که ما در این مقاله در رابطه با تمام این موارد صحبت خواهیم کرد.
زمانی که صحبت از کاربری یک ملک می شود، منظور نوع کاربردی است که آن ملک دارد. برای مثال اگر در یک ملک خانواده زندگی کند و سایر همسایه ها نیز چنین شرایطی داشته باشند، ملک مسکونی است و اگر ملک مغازه یا فروشگاه باشد، یعنی در آن کسب و کاری جریان داشته باشد، نوع کاربری ملک از نوع تجاری خواهد بود. حال گاهی اوقات شرایط به گونه ای پیش می رود که صاحب ملک تصمیم می گیرد کاربری ملک خود را تغییر دهد؛ در این حالت تکلیف چیست؟ تغییر کاربری ملک مسکونی چگونه انجام می شود؟ در ادامه همراه ما باشید تا با صفر تا صد نکات مربوط به این موضوع آشنا شوید.
انواع کاربری ملک
اولین موردی که باید به آن اشاره شود، این است که یک ملک کاربری های مختلفی دارد که پیش از هرچیزی باید با آن ها آشنا شوید که عبارتند از:
- کاربری مسکونی: گاهی اوقات یک ملک به هدف سکونت دائم یا موقت افراد و خانواده ها ساخته می شود که در این حالت کاربری آن از نوع مسکونی خواهد بود. توجه داشته باشید که الگوهای ساخت یک ملک مسکونی با سایر انواع متفاوت است و این یکی از موارد مهمی به شمار می آید که باید به آن توجه شود.
- کاربری تجاری و اداری: حالات دیگری از کاربری که وجود دارد، مربوط به کاربری تجاری و اداری می شود. منظور از املاک با کاربری تجاری و اداری این است که طبق تبصره 24 ماده 55 قانون شهرداری، واحدی که با هدف کسب و کار و تجارت ساخته می شود، در حقیقت یک ملک با کاربری تجاری و اداری است که برای فعالیت صنف های مختلف آن را طراحی کرده اند.
آیا می توان کاربری ملک مسکونی را تغییر داد؟
یکی از اصل هایی که در رابطه با املاک وجود دارد، به موضوع عدم تغییر کاربری ملک مربوط می شود؛ اما باید گفت در رابطه با این موضوع استثنائاتی نیز وجود دارد. یعنی با توجه به برخی از شرایط، می توان کاربری ملک مسکونی را به اداری یا تجاری تغییر داد. این استثنائات عبارتند از:
- اگر تصمیم دارید در ملک مسکونی خود، مشاغل خانگی راه اندازی کنید، طبق ماده 2 قانون حمایت از مشاغل خانگی این کار مشکلی ندارد و با جریمه یا مجازات همراه نخواهد بود.
- راه اندازی دفتر وکالت، مطب پزشک یا دندان پزشکی، دفتر اسناد رسمی، دفتر روزنامه، دفتر ثبت ازدواج و دفتر مهندسی، با استناد به بند 24 ماده 55 قانون شهرداری، در ملک مسکونی بلامانع است.
- راه اندازی دفتر مطبوعات طبق ماده 3 آیین نامه دفاتر مطبوعات، در یک ملک مسکونی امکان پذیر است.
البته باید به این نکته اشاره کرد که هر یک از موارد خود جزئیات و شرایط مختلفی دارند که باید حتما ب آن ها نیز توجه و رسیدگی شود. از همین رو اگر شما ساکن شهر مشهد هستید و چنین فکری را در سر دارید که به دنبال تغییر کاربری ملک مسکونی خود باشید، توصیه می شود از یک وکیل خوب ملکی که تجربه و مهارت بالایی دارد کمک بگیرید. وکلا به دلیل مطالعه قوانین مختلف و تجربه هایی که به صورت عملی کسب کرده اند، می توانند قوانین و جزئیات را به طور کامل برای شما شرح دهند تا از آن ها مطلع شوید و نسبت به آن ها اقدامات لازم را انجام دهید.
سایت وکیل از ما یک سایت حقوقی در زمینه معرفی وکلای متخصص در زمینه و شهرهای مختلف است که شما می توانید با کمک آن یک وکیل متخصص که توانایی رسیدگی به پرونده شما را دارد انتخاب کنید و با خیال راحت کارها را به وکیل بسپارید تا امور و اقدامات لازم انجام شود. برای مشاهده وکلای خوب مشهد کلیک کنید!
تغییر کاربری ملک مسکونی به طور غیرقانونی
مواردی که برای تغییر کاربری ملک مجاز بودند، مورد بررسی قرار گرفتند؛ اما با این وجود برخی از افراد بدون توجه به عواقب تغییر کاربری غیرقانونی ملک مسکونی، دست به این کار می زنند. اگر چنین تخلفی صورت گیرد، بررسی آن به کمیسیون ماده 100 شهرداری واگذار می شود و از زمانی که این تخلف به ثبت می رسد، حکم توقف آن کسب و کار صادر می شود، بنابراین فرد باید در زمان تعیین شده کسب و کاری که در ملک مسکونی دایر شده است را تعطیل کند. البته بخش های مربوطه احتمالا 2 ماه زمان یا کمتر برای تخلیه ملک در نظر می گیرند و اگر مستاجر یا حتی مالک، کسب و کار را متوقف نکند، باید به عنوان جریمه، هزینه ای که تعیین می شود را بپردازد یا به 6 ماه الی 12 ماه حبس محکوم خواهد شد.
آیا برای تغییر کاربری ملک مسکونی باید هزینه پرداخت؟
بله؛ برای آنکه شما کاربری ملک مسکونی را تغییر دهید، باید هزینه ای به بخش های مربوط به این موضوع بپردازید که این هزینه به فاکتور و عوامل مختلفی بستگی دارد. برای مثال موقعیت مکانی، متراژ ملک، شهر، محل و … همگی می توانند در تعیین هزینه تغییر کاربری ملک نقش داشته باشند.
البته باید به این نکته اشاره کرد که هر ساله نرخ جدیدی به عنوان نرخ پایه برای تغییر کاربری ملک مسکونی تعیین می شود که با توجه به همین موضوع، نمی توان هزینه دقیق و مشخصی را برای تغییر کاربری ملک اعلام کرد. در نظر داشته باشید که بخشی از هزینه ها برای مالیات و عوارض نوسازی هستند که اگر می خواهید از آن ها مطلع شوید، باید به شهرداری مراجعه کنید و از مقدار دقیق هریک مطلع شوید.
مراحل تغییر کاربری ملک مسکونی
حال اگر با وجود اطلاعاتی که تا به اینجا در اختیارتان قرار گرفت، تصمیم دارید ملک مسکونی خود را تغییر کاربری دهید، باید با مراحل مربوط به این کار را به ترتیب انجام دهید که در ادامه مقاله در رابطه با این موضوع به طور کامل صحبت خواهیم کرد:
- عوارض شهرداری مربوط به ملک مسکونی را به طور کامل بپردازید.
- سپس به دفاتر خدمات نوسازی مراجعه کنید تا کارهای ارسال کارشناس صورت گیرد.
- کارشناس دفتر نوسازی در محل حاضر می شود و بررسی ملک را انجام می دهد.
- پس از انجام بررسی ها، دستور صدور نقشه انجام می شود.
- مالک باید نقشه موردنظر را تهیه کند.
- در ادامه برای پروانه جدیدی که صادر شده است، کاربری جدیدی صادر خواهد شد.
- انجام مراحل مربوط به نوسازی و تغییر کاربری ملک با کاربری جدید
کلام آخر
همانطورکه می دانید، هر ملک که پروانه ساخت می گیرد، با کاربری خاصی ایجاد می شود؛ یعنی کاربری و استفاده ای که از ملک می شود، در همان ابتدای ساخت مشخص خواهد بود. اما گاهی اوقات صاحب ملک تصمیم می گیرد که کاربری ملک خود را تغییر دهد که باید گفت امکان چنین تغییری وجود دارد، اما برای انجام آن توجه به یکسری از نکات ضروری خواهد بود که ما در این مقاله صفر تا صد این موضوع را بررسی کردیم و امیدواریم شما به جواب سوالات خود رسیده باشید.
منبع: vakilazma.com
- محمد مهدی
- آذر 26, 1402
- 418 بازدید