فرایند تولید چمن مصنوعی به زبان خودمانی!
پیش از ۲۰ نوع چمن مصنوعی با ساختار متفاوت در دنیا تولید می شود. فرایند تولید چمن مصنوعی پیچیده و کاملا تخصصصی است. سازوکار تولید این محصول با توجه به نوع کاربری تغییر می کند. استانداردهای سخت گیرانه ای در تولید چمن مصنوعی وجود دارد و استفاده از هر نوع مواد سمی ، فلزات سنگین و دیگر مواد مخرب در ساختار آن ممنوع می باشد. به این ترتیب محصولی سازگار با محیط زیست و بدون آلاینده های رایج تولید می شود. در این مطلب با نحوه ساخت چمن مصنوعی آشنا می شویم.
فرایند تولید چمن مصنوعی به اختصار
محصولات اولیه با ساختاری شبیه به فرش ماشینی بافت می شدند ولی با ورود تکنولوژی های پیشرفته در این حیطه، تولیدات چمن های سبز پلیمری هم دستخوش تغییر شد. برای روشن شدن این موضوع یک قیف بزرگ را در نظر بگیرید که همه مواد اولیه در آن وارد می شود. این مواد با یکدیگر ترکیب شده و سپس رنگ سبز نیز به آن اضافه می شود.
در مرحله بعد همه مواد تشکیل دهنده چمن مصنوعی توسط دستگاه میکسر کاملا مخلوط شده و به اصطلاح قوام می آیند. سر دیگر دستگاه دارای خروجی مخصوصی است که مواد را به شکل رشته های بلند و نازک به بیرون هدایت می کند. حالا نخ چمن بافی آماده است. این نخ به صورت نوارهای بلند پلیمری است که با استفاده از دستگاه مخصوص به لایه زیرین چمن، متصل می شود. مرحله قبل شبیه به همزن خانگی و مرحله نهایی شباهت به دوخت و دوز با چرخ خیاطی دارد.
بدانید : نگاهی به تاریخچه چمن مصنوعی
مراحل تولید چمن مصنوعی در کارخانه
محصولات چینی و تولیدات دیگر کشورها در داخل کشور به وفور یافت می شوند. البته کارخانه های تولید کننده محصولات چمن مصنوعی در داخل کشور نیز فعالیت دارند. هم اکنون خط تولید چمن مصنوعی ظریف مصور و چمن مصنوعی آرتا و ….طبق استانداردهای جهانی محصولات خوبی را به بازار عرضه کرده اند. این محصول از اجزای مختلفی تشکیل شده که در نهایت به شکل یکپارچه دیده می شود. مراحل ساخت چمن مصنوعی شامل ۳ مرحله اساسی است:
گره زنی نخ های سبز در فرایند تولید چمن مصنوعی
نخ هایی که آماده شده برای گره زنی در خط تولید قرار می گیرد. در این مرحله از دستگاهی استفاده می شود که در آن سوزن هایی برای بافت نخ های چمن تعبیه شده است. این نخ های سبز رنگ طبق یک فاصله مشخص روی لایه زیرین چمن مصنوعی متصل می شوند. سرتاسر این لایه می بایست با نخ های سبز رنگ پوشیده شود. تراکم نخ ها و بلندی آن در هر محصول متفاوت است.
لایه بکینگ چمن مصنوعی
نخ های دوخته شده روی لایه هنوز استحکام کافی ندارند. پس از اتمام مرحله قبلی، لایه پشتیبان چمن مصنوعی وصل می شود. در این مرحله از دوخت و بافت استفاده نشده و از چسب مخصوص برای این کار استفاده می شود. اگر قبلا محصولات چمن مصنوعی را دیده باشید در پشت چمن یک لایه سیاه رنگ را می بینید که همان بکینگ چمن است. کیفیت این لایه روی ماندگاری و طول عمر چمن مصنوعی تاثیر زیادی دارد. برای اینکه نخ های دوخته شده از لایه اول جدا نشوند، لایه بکینگ به کار می رود.
کنترل کیفی محصول نهایی
چمن مصنوعی زمین فوتبال در اغلب زمین های ورزشی نصب شده و این نشان دهنده کیفیت بالای محصولات است. فرایند تولید چمن مصنوعی بدون نظارت و کنترل کیفی کامل نخواهد شد. انواع چمن مصنوعی استاندارد حداقل ۱۰ تا ۱۵ سال بدون تغییر باقی می مانند. فرایند تولید چمن مصنوعی در کارخانه های معتبر بسیار پیچیده است و نیاز به نیروی متخصص و با تجربه دارد. اغلب محصولات این کارخانه ها دارای گارانتی و تضمین کیفیت ساخت هستند. بنابراین لازم است تا قبل از عرضه محصول به بازار، خروجی دستگاه با دقت بررسی شود.
هر گونه زدگی، پارگی، گره خوردگی و رنگ پریدگی موجب کاهش کیفیت محصول می شود. کارشناسان با کنترل کیفی تولیدات ، موارد مشکل دار را از چرخه خرید چمن مصنوعی حذف می کنند. برای تست کیفی چمن مصنوعی آزمایش های مختلفی انجام می شود که شامل این موارد هستند:
- آزمایش کیفیت لایه پشت چمن مصنوعی از نظر دوام و استحکام
- آزمایش تیغه ها و الیاف چمن مصنوعی جهت تعیین پسبندگی لازم با لایه زیرین
- سنجش مقاومت چمن مصنوعی لوازم تیز و برنده
- تست میزان سایش چمن مصنوعی در موقعیت های پر تردد
- تعیین میزان ضربه پذیری چمن مصنوعی ( به خصوص برای چمن مصنوعی مهد کودک)
فرایند تولید چمن مصنوعی
هر کدام از مراحل تولید grass-manufacturer یک پروسه پیچیده است و جمعی از متخصصین در آن همکاری می کنند. چمن مصنوعی بر اساس مخلوطی از گرانول های پلاستیکی و مواد افزودنی مانند تثبیت کننده UV و مواد رنگ آمیزی، ساخته شده است. این مخلوط از طریق سر اکسترودر تحت فشار گرم می شود و تحت فشار قرار می گیرد. این فرآیند منجر به ایجاد الیاف مصنوعی رشته مانند می شود. شکل الیاف توسط سر اکسترودر مشخص می شود. به طور کلی قالب گیری الیاف به دو صورت انجام می شود:
بیشتر بدانید : آشنایی با استانداردهای چمن مصنوعی
قالب گیری به صورت نوار مونوفیلامنت
برای تولید نوار مونوفیلامنت الیاف نخ از صفحات خاص عبور می کنند. هر نخ تک رنگ شامل چندین رشته نخ شش، هشت و یا دوازده تایی است. برای تولید این نخ ها مواد گرانولی مایع از صفحاتی با منافذ کوچک عبور کرده و به صورت به هم فشرده و مستحکم در می آیند. شکل منافذ تعیین کننده سطح مقطع نخ هاست.
فرایند تولید چمن مصنوعی
قالب گیری به روش نوار فیبریزه
در روش الیاف نوار فیبریزه، مایع گرانولی از دستگاه عبور کرده و به شکل نوارهای کوچک و رشته ای برش داده می شود. ساختار نهایی این نخ به صورت شبکه ای و لانه زنبوری است. محاسبات دقیق و تحقیقات گسترده ای برای تولید و قالب گیری نخ بافت چمن مصنوعی انجام می شود تا محصول نهایی دارای کشش و انعطاف لازم باشد.
در هر دو روش نخ ها پس از عبور از دستگاه به دور محور نخ های دیگر، پیچیده می شوند تا ضریب مقاومت بیشتری پیدا کنند. به این ترتیب استقامت چمن مصنوعی افزایش یافته و به سادگی دچار سایش و فرسایش نمی شود.
نقش گرما در فرایند تولید چمن مصنوعی
مواد اولیه برای ساخت این محصول گرانول های پلی اتیلن یا پلی پروپیلن است. این مواد در دمای محیط به حالت جامد هستند. برای اینکه رنگدانه های سبز به مواد اضافه شوند لازم است تا گرانول ها به صورت مایع و روان باشند. این فرایند تحت گرما ایجاد می شوند. دما تا حدی که گرانول ها روان و سیال شوند افزوده می شود. در این وضعیت می توان علاوه بر رنگدانه های سبز، افزودنی های مقاوم کننده در برابر اشعه ماورای بنفش خورشید را نیز به مخلوط اضافه کرد. اکنون این مایع روان آماده قالب گیری در دستگاه است.
در این مطلب باهم یاد گرفتیم که چمن مصنوعی چگونه ساخته میشود. امیدوارم که مفید بوده باشد.
- افسانه رجب پور
- 5 مهر 1402
- 3566 بازدید
2 دیدگاه برای “فرایند تولید چمن مصنوعی به زبان خودمانی!”
سلام میشه یک فیلمم در مورد نحوه تولید چمن مصنوعی بزارید اینجا
سلام جناب علیزاده سعی میکنیم به دنبالش باشیم حتما و پیدا کنیم