رنگرزی موکت

شیوه های رایج در رنگرزی موکت

رنگ ها نقش مهمی در شکل ظاهری موکت دارند. آنچه توجه خریداران را جلب می کند در وهله اول رنگ و روی موکت است. آیا می دانید موکت زیر پایتان چطوری رنگی شده؟ رنگرزی موکت درست به اندازه بافت و لایه پشتیبان اهمیت دارد.

فهرست مطالب

    Dyeing ( رنگرزی) از دیرباز برای رنگ آمیزی پارچه و لباس به کار گرفته می شد. رفته رفته صنعت رنگ به همه لوازم زندگی راه پیدا کرد. از رنگ و نقاشی دیوارها گرفته تا خرید موکت با رونگ های مختلف، پدیده ای رایج در زندگی امروزی است. در این مطلب از شیوه های رایج در رنگ آمیزی الیاف موکت می گوییم.

    روش های رنگرزی موکت

     

    روش های رنگ کردن الیاف موکت

    همین حالا به موکت اتاق خواب نگاهی بیندازید. به نظرتان این موکت با همان شیوه موکت پرز بلند پذیرایی، رنگ شده است؟ به طور کلی نحوه رنگ کردن موکت بستگی به نوع الیاف و شیوه تولید دارد. الیاف طبیعی و مصنوعی در تولید موکت به کار گرفته می شود. برای مثال جنس موکت ظریف مصور طرح رها از نخ پلی پروپیلن و نوع بافت آن لوپ است. در حالی که متریال به کار رفته در تولید موکت ظریق مصور طرح آیسو از پلی آمید است. هر کدام از انواع موکت که در بازار موجود است به سبک متفاوتی در ظی پروسه تولید تحت رنگرزی قرار گرفته است. از نظر فنی ۲ روش کلی برای به کارگیری رنگ در موکت وجود دارد:

    الف – Pre Dyeing
    ب- Post Dyeing

    پیشنهاد سایت :لایه پشتیبان موکت چیست و از چه جنسی ساخته شده است؟

     

    الف –  رنگرزی موکت به شیوه Pre Dyeing

    این روش به رنگرزی قبل از بافت و یا پیش رنگرزی هم نامیده می شود. به این ترتیب هنگام بافت موکت از الیاف رنگ شده با توجه به طرح نهایی، استفاده می شود. این الیاف دارای رنگ هستند و نیازی به رنگ کردن کفپوش موکتی پس از تولید نهایی نیست. به کارگیری این شیوه نیز خود دارای متدهای مختلفی است. در واقع  برای ” رنگرزی قبل از بافت” نوع انتقال رنگ یکسان نیست و به روش های کاملا شناخته شده ای انجام می شود که عبارتند از:

    رنگ کردن موکت!


    • Solution Dyeing

    در این شیوه الیاف از قبل رنگ می شود. روش کار تخصصی است ولی به بیان ساده می توان گفت که الیاف به نوعی با پلیمر مذاب مخلوط شده اند و در طی این ترکیب به رنگ های متفاوت در آمده اند. مخلوط شدن الیاف خام با پلیمرهای مذاب موجب می شود که همه قسمت های الیاف و حتی قسمت مرکزی و مغز آن نیز به رنگ آغشته بشود. به این ترتیب حتی در اثر ساییدگی و خراشیدگی هم رنگ موکت تغییر نخواهد کرد. این شیوه برای رنگ آمیزی الیاف نایلون، تریکستا و پلی اتیلن کاربرد بیشتری دارد.


    • Stock Dyeing

    در این روش نیز الیاف قبل از بافت موکت رنگ می گیرند. شیوه کار به این ترتیب است که یک حمام رنگ برای رنگرزی موکت آماده می شود. الیاف تحت دما و فشار وارد یک مخزن بزرگ شده و داخل رنگ قرار می گیرند. شیوه شرح داده شده از رایج ترین روش های رنگ کردن الیاف پشمی و پلی استر هاست. بدیهی است که پایداری رنگ ها در این شیوه خیلی کمتر از رنگ آمیزی با پلیمر مذاب است.


    • Skein Dyeing

    در شیوه های سنتی برای رنگ کردن نخ قالی، کلاف ها را داخل دیگر رنگ قرار می دهند تا رنگ را به خود جذب کنند. نخ های قالی ابریشم و نخ پشم به همین ترتیب در گذشته رنگ آمیزی می شدند. از همین ویژگی برای رنگرزی نخ بافت موکت هم استفاده می شود که روش سنتی معروف است.


    • Space Dyeing

    در تولید موکت های مولتی پلی رنگ از این شیوه استفاده می شود. این الیاف دارای حداقل ۳ تم رنگی متفاوت هستند. شیوه کار به صورت رنگرزی غیر یکنواخت انجام می شود. به این ترتیب که رنگ ها به صورت موضعی روی الیاف منتقل می شود.

    انتخاب رنگ موکت

     

    پیشنهاد سایت : موکت آشپزخانه را چطوری انتخاب کنم؟

     

    ب- رنگرزی موکت به شیوه Post Dyeing

    همه روش های ذکر شده در مورد رنگرزی قبل از بافت موکت بوده است. در بسیاری از موارد رنگ آمیزی بعد از بافت انجام می شود و در واقع ابتدا مراحل بافت کامل شده، سپس برای رنگ کردن موکت اقدام می شود. الیاف به کار رفته در پروسه تولید به صورت خام و بدون رنگ هستند. در ادامه رایج ترین شیوه های این متد معرفی می شود:


    • Piece Dyeing

    در صنعت رنگرزی نام توپ رنگرزی به این متد اشاره دارد. در طی پروسه تولید موکت و پس از بافت و نصب لایه پشتیبان موکت می توان عملیات رنگرزی را انجام داد. در این شیوه کنترل زیادی روی رنگ آمیزی وجود ندارد و کوچکترین سهل انگاری می تواند نتیجه را مخدوش کند. به طور معمول از شیوه توپ رنگرزی در الیاف پلی استر و نایلون استفاده می شود که به دلیل سرعت اجرا، طرفداران زیادی دارد.


    • Printing

    در این شیوه از دستگاه پرینت برای رنگ آمیزی موکت پس از بافت استفده می شود. شیوه کار شباهت زیادی به پرینت های کاغذی دارد. به این صورت که هر طرح و رنگی را می توان پس از اتمام پروسه بافت روی موکت اجرا کرد. به دلیل سهولت و سرعت اجرا، روش چاپ از رایج ترین انواع رنگرزی در روی موکت به حساب می آید. محدودیتی در اجرای رنگ ها نیست و تنوع طراحی نیز بسیار زیاد است. البته معایب این شیوه نیز کم نیست. از جمله اینکه با توجه به عدم نفوذ رنگ به تام الیاف، رنگ پذیری کامل نیست و اغلب قسمت زیره و پایین الیاف، بدون رنگ باقی می ماند.

    نتیجه گیری

    روش های دیگری نیز برای رنگرزی موکت به کار گرفته می شود که به دلیل اینکه زیاد رایج نیست از ذکر آن خودداری شد. همانطور که مشخص است هر کدام از این شیوه ها دارای مزایا و معایبی هستند. وقتی برای خرید موکت به فروشگاه مراجعه می کنید این اطلاعات در تصمیم گیری کمک تان می کند. برای مثال موکت آمفی تئاتر یا سالن های کنفرانس به دلیل تردد زیاد در معرض سایش هستند و می بایست به شیوه ای رنگ آمیزی شوند که دارای رنگ ثابت و کامل باشند. بنابراین محل نصب موکت اهمیت زیادی دارد. موضوع دیگر مربوط به قیمت موکت است که ارتباط مستقیم با متریال اولیه، نوع بافت و نحوه رنگ آمیزی دارد. برخی از شیوه های رنگرزی هزینه زیادی دارند و احتمال افزایش قیمت وجود دارد.

    به نظرتان از کجا می شود یک موکت خوب و استاندارد خریداری کرد.

    پیشنهاد سایت :موکت زیر فرشی چیست و چه کاربردی دارد؟

    • افسانه رجب پور
    • 4 مهر 1402
    • 3568 بازدید

    2 دیدگاه برای “شیوه های رایج در رنگرزی موکت”

    1. هاشم تبریزی گفت:

      خیلی جالب بود و کمک کرد ممنون از شما

      • پیام اسمی گفت:

        ممنون از همراهی شما کلا ایده های رنگرزی موکت بسیار جذاب هست

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    جستجو در سایت

    سبد خرید

    درحال بارگذاری ...
    مقایسه محصولات
    لیست مقایسه محصولات شما خالی می باشد!