زهکشی زمین چمن مصنوعی ورزشی
زهکشی زمین چمن مصنوعی به خصوص در باشگاه های ورزشی یک ضرورت است. اگر زیرسازی صحیح و مناسب برای چمن مصنوعی ورزشی انجام نشود، خسارات زیادی به باشگاه وارد می شود. باقی ماندن آب حاصل از بارندگی ها روی چمن، زمین را به لحاظ استاندارد با مشکل روبرو می کند. لغزنده شدن زمین بازی، کاهش ایمنی بازیکنان و تعطیل شدن بازی ها برخی از پیامدهای نداشتن زهکشی مناسب زمین چمن است. باقی ماندن آب روی سطح چمن می تواند عمر مفید آن را نیز کم کند.
زهکشی زمین چمن مصنوعی در هنگام ساخت و ساز زمین ورزشی و نصب چمن مصنوعی انجام می شود. الیاف چمن های تولید شده از لاتکس به صورت بافته شده و در هم تنیده کار شده است. این الیاف و به خصوص لایه لاتکس قادر به هدایت آب باران به لایه های پایینی است. برخی از مشکلات باقی ماندن آب باران روی سطح چمن مصنوعی عبارتند از:
- لغزنده شدن زمین بازی
- خطر سُر خوردن بازیکنان در زمین
- کاهش عمر چمن مصنوعی
- خسارات مالی به دلیل لغو بازی ها
زهکشی زمین چمن مصنوعی با پوشش بتنی و آسفالت با زیرسازی سطح خاکی تفاوت دارد. اما در هر دو حالت هدف، ایجاد شیب مناسب برای هدایت آب سطحی به سمت خروجی است. قبل از نصب چمن مصنوعی لازم است تا تیم کارشناس خبره از محل بازدید نمایند. پس از بازدید و نمونه برداری از لایه های خاک، بهترین سیستم زهکشی پیشنهاد می شود. این سیستم بر اساس میزان بارندگی، کیفیت خاک و به طور کلی تغییرات آب و هوایی در هر منطقه متفاوت است
بیشتر بدانید : آیا ساختار چمن مصنوعی برای محیط زیست خطرناک است؟
مزایای زهکشی زمین چمن مصنوعی
چمن مصنوعی برای محوطه باز و فضای بیرونی ساخته شده و نیاز به زهکشی برای عبور آب دارد. این یک کار فانتزی نیست که انجام می شود بلکه بخشی از مراحل نصب و اجرای چمن مصنوعی است. بدون زهکشی زمین چمن مصنوعی فضای مورد نظر اصلا قابل استفاده نیست و مشکلات زیادی به وجود می آید. بخشی از دلایل اجرای سیستم زهکشی اینها هستند:
تمیزی و پاکیزگی محیط
زهکشی چمن مصنوعی برای عبور آب حاصل از بارندگی و شستشو، تعبیه می شود. بدون زهکشی مناسب آب نزولات روی سطح زمین باقی می ماند. این موضوع باعث می شود که محوطه گل و شل شود. به این ترتیب موقع راه رفتن روی سطح چمن، ته کفش پر از گلا و لای شده و این آلودگی در محیط پخش می شود.
زهکشی زمین چمن مصنوعی در از بین بردن قارچ و کپک و سایر عوامل بیماری زای سطوح زمین موثر است. قارچ و کپک و …. در محیط های مرطوب و خیس به سرعت رشد می کنند.
زهکشی زمین چمن مصنوعی و منابع آبی
بارش باران و برف روی سطح چمن مصنوعی موجب رشد و سرزندگی آن نخواهد شد اما بدن شک در افزایش ذخایر آبی کشور تاثیرگذار است. با هدایت آب های سطحی به آب های زیر زمینی می توان تا حدود زیادی به حفظ منابع آبی کمک کرد. زهمکشی زمین چمن مصنوعی یک راه ساده و عملی برای عبور آب های حاصل از بارندگی است که در نهایت این آب ها وارد زمین شده و در حوزه های آبی وارد می شوند.
استفاده دائمی از فضا
وقتی زهکشی زمین چمن مصنوعی به درستی انجام شود، سطح زمین همیشه خشک است. به این ترتیب در روزهای بارانی و نیمه دوم سال نیز می توانید از محوطه چمن استفاده کنید. زمین بازی کودکان یا چمن مصنوعی باشگاه در تمام فصول قابل استفاده است. با نصب چمن مصنوعی و اجرای زهکشی مناسب، هیچ زمین چمنی تعطیل نخواهد شد.
انواع زهکشی زمین چمن مصنوعی
نوع زمین و اینکه برای چه ورزشی از آن استفاده می شود روی شیوه زیرسازی تاثیرگذار است. از نظر فنی دو شیوه متفاوت برای زهکشی چمن ورزشی به کار می رود.
- الف- زهکشی زمین های ورزش گلف
- ب- زهکشی زمین های به غیر از گلف
اجرای زهکشی زمین چمن مصنوعی
الف- زهکشی زمین های ورزش گلف
شیوه کار در این نوع زهکشی شبیه به زیرسازی چمن مصنوعی در محوطه سازی است.
ب- زهکشی زمین های به غیر از گلف
به دلیل اینکه بقیه زمین های ورزشی دارای شرایط مشابهی هستند، همگی در یک گروه قرار می گیرند.
به طور معمول در مرحله زیرسازی زمین های چمن مصنوعی از هر نوعی که باشد، کانال هایی برای عبور آب حفر می شود. این کانال ها دارای استاندارد طولی و عرضی مشخصی هستند و می بایست طبق ابعاد زمین بازی و از روی نقشه مهندسی حفر شوند. بتن ریزی و با کف سازی با شن در این کانال ها انجام می شود. سپس از لوله های درامفلکس ( درناژ) در داخل کانال ها استفاده می شود. برای جلوگیری از گرفتگی سوراخ های لوله لازم است تا دور لوله ها با نمد پوشش داده شود. به این ترتیب این لایه در جذب آب های سطحی بسیار موثر عمل می کند.
مشخصات زهکشی زمین چمن مصنوعی استاندارد
- ضریب هدایت هیدرولیکی بالای زهکشی
- امکان دسترسی آسان در همه مناطق زمین
- عدم نشست و تغییر حالت در هنگام اشباع یا خروج آب
- مقاومت بالا در تحمل فشارهای وارده
- تحمل شرایط آب و هوایی بسیار سرد و یخبندان
- افسانه رجب پور
- آبان 18, 1402
- 3520 بازدید