انواع الیاف موکت
موقع خرید موکت چه مواردی را در نظر می گیرید؟ برخی جلوه های ظاهری نظیر رنگ و نقش موکت می تواند فریبنده باشد اما در نظر بگیرید که موارد مهم تری هم وجود دارد. گاهی چنان محو زیبایی طرح موکت انتخاب شده، می شویم که به جنس و کیفیت موکت کمتر توجه می کنیم. برای تولید موکت های خانگی و اداری ازنخ و الیاف متفاوتی استفاده می شود. انواع الیاف موکت را می شناسید؟ می دانید کدام نوع موکت کارایی بهتری دارد؟
برخی موکت ها مناسب مکان های کم رفت و آمد و محیط منازل هستند. الیاف به کار رفته در این نوع موکت ها، در فضای شلوغ با تردد زیاد، دوام نمی آورد و کارایی خوبی ندارد. موقع خرید علاوه بر طرح و رنگ به کیفیت الیاف و نخ موکت نیز دقت کنید.
الیاف موکت بیشترین تاثیر را در کیفیت و ماندگاری آن دارند. انواع موکت رول، موکت تافتینگ، موکت تایل برای ساختمان های مسکونی و اداری با برندهای مختلف تولید می شوند. بدون در نظر گرفتن طرح، رنگ و اعتبار برند، جنس موکت تولید شده مهم ترین ویژگی در انتخاب آن است. با توجه به کاربری موکت می توان تصمیم بهتری برای خرید داشت و جنس مناسب تری را برای فضای مورد نظر تهیه کرد. برخی از الیاف، مناسب اماکن پرتردد بوده و برخی دیگر برای اماکن کم تردد قابلیت استفاده بیشتری دارند.
الیاف موکت چیست؟
موقع خرید به جنس الیاف موکت توجه کنید. الیاف همان نخ به کار رفته در تولید موکت هستند که هم به لحاظ ظاهری و هم ویژگی های کیفی دارای تفاوت هایی هستند. نخ به کار رفته در بافت موکت روی قیمت ها نیز تاثیر مستقیم دارد پس باید از قبل بدانید پول تان را بابت چه محصولی خرج می کنید.
برخی از الیاف دوام بیشتری دارند، برخی از لحاظ عدم لکه پذیری عالی هستند. انواع الیاف موکت دارا قیمت متنوعی هستند. از این رو برای خریداران مهم است که نسبت به جنس الیاف موکت خریداری شده، اطلاع داشته باشند. برای مثال الیاف طبیعی موکت نظیر پشم و کتان و …. همیشه قیمت بالاتری از الیاف مصنوعی موکت دارند.
علاوه بر بحث قیمت موکت، دوام و ماندگاری موکت هم اهمیت دارد. جنس نخ به کار رفته در تولید موکت یا همان الیاف، روی دوام موکت تاثیر می گذارد. البته پروسه تولید موکت و طریقه بافت لوپ یا موکت کات نیز در افزایش یا کاهش طول عمر موکت اثرگذار است.
قبل از هر نوع خریدی نسبت به موکت های موجود در بازار تحقیق کنید و انواع الیاف موکت را بشناسید. به این ترتیب اسیر تبلیغات نمی شوید و اول و آخر خودتان تصمیم می گیرید. بودجه، محل نصب، میزان تردد و … همگی روی تصمیم نهایی تاثیر دارد.
انواع الیاف موکت کدام است؟
دو نوع از الیاف در تولید موکت، استفاده می شوند. الیاف طبیعی و مصنوعی هر دو کارایی خوبی دارند و می توانید با توجه به محل نصب، مناسب ترین الیاف را انتخاب کنید.
در این مطلب برخی از پر کاربردترین انواع الیاف موکت در صنعت موکت سازی معرفی شده است. هر کدام از این الیاف دارای مزایا و معایبی هستند.
الیاف موکت پلی آمید Polyamide
نخ پلی آمید از الیاف مصنوعی موکت به حساب می آید. این روزها بسیاری از تولیدات کارخانه های ایرانی و خارجی از همین نخ های مصنوعی است. جالب اینکه ضایعات الیاف موکت مصنوعی می تواند وارد چرخه تولید شود.
الیاف نایلون یا پلی آمید از پلیمرهای مصنوعی ساخته شده و در صنعت تولید موکت کاربرد گسترده ای دارند. این الیاف مناسب اماکن پرتردد نظیر هتل ها، دفاتر اداری، فروشگاه ها و سازمان ها هستند. الیاف پلی آمید به راحتی ساییده و کوبیده نمی شود و مقاومت خوبی در مقابل کثیفی و لکه شدن دارد. موکت نایلونی(پلی آمید) دارای الیاف (Twist) است و در برابر پیچ خوردگی و باز شدن الیاف نیر مقاومت بسیاری دارد.
الیاف موکت پلی آمید در برابر آلودگی ها و لکه مقاومت بالایی دارند. از طرفی نایلون به کار رفته در بافت موکت موجب شده تا محصولی قابل شستشو تولید شود. موکت های نایلونی قابلیت شسته شدن با آب و مواد شوینده را دارند. پس از شستشو نیز رنگ الیاف کاملا ثابت است و به مرور کم رنگ نخواهد شد.
طول عمر بالا، خاصیت ارتجاعی، دارای استاندارد مقاومت گسترش حریق، مقاومت در برابر خورندگی و کهنگی و ثبات رنگی برخی از مزایای الیاف موکت نایلونی Polyamide هستند که مورد توجه خریداران قرار گرفته است. موکت الیت و هراز و بیستون ظریف مصور ایران در رنگ های متنوع هم اکنون در فروشگاه موجود می باشد.
الیاف موکت پلی پروپیلن Polypropylene) P.P)
انواع الیاف موکت پلی پروپیلن در صنعت تولید موکت بعد از پلی آمیدها بیشترین تقاضا را دارد. استفاده از جنس پلی پروپیلن به گستردگی مدل پلی آمید نیست ولی به دلیل قیمت مناسب ، همواره مورد توجه خریداران بوده است. این الیاف دارای ثبات رنگ خوبی بوده و موجب کاهش الکتریسیته ساکن می شوند. استاندارد مقاومت حریق جنس موکت پلی پروپیلن نسبت به سبک پلی آمید اندکی کمتر است.
چنانچه در هنگام خرید با نام موکت الفین روبرو شده باشید منظور همین الیاف موکت پلی پروپیلن است. از مزایای این سبک، مقاومت خوب در مقابل همه لکه ها به جز لکه های روغنی ، عدم جذب رطوبت و همچنین قیمت ارزان موکت است. هم اکنون موکت ترانه از سری موکت ظریف مصور با ۵ رنگ جذاب در فروشگاه عرضه شده که در تولید آن از الیاف موکت پلی پروپیلن استفاده شده است.
الیاف موکت پروپیلن از نظر خاصیت ارتجاعی و انعطاف پذیری، ضعیف تر از الیاف پلی آمید هستند. این ویژگی سبب شده تا این الیاف در برابر کوبیدگی و له شدگی، مقاومت خوبی نداشته باشند. برای مثال مبلمان و لوازم سنگین روی این موکت ها خیلی سریع، جا می اندازد. به طور کلی استفاده از این محصولات برای فضای بیرونی بیشتر از داخل است. موکت های الفین معمولا دارای بافت با رشته های حلقه ای هستند و قیمت ارزان تری از الیاف نایلونی دارند.
پیشنهاد می شود مقاله راهنمای انتخاب موکت مسکونی مناسب را نیز مطالعه نمایید.
انواع الیاف پلی استر موکت( Polyester)
پلی استرها از رایج ترین نخ ها در صنعت نساجی هستند. پارچه های تولید شده با نخ پلی استر، در صنایع مختلف بسیار پر کاربرد است. انواع موکت رول و موکت تایل را می توان با استفاده از جنس Polyester تولید کرد.
الیاف پلی استر موکت در برابر لکه مقاومت خوبی دارند ولی نمی توانند در برابر سایش و کوبیدگی دوام خوبی داشته باشند. استفاده از موکت با الیاف پلی استر در اماکن پر تردد توصیه نمی شود. این الیاف در برابر رطوبت، کپک زدگی، بید مقاومت خوبی دارند ولی در مقایسه با الیاف پلی آمید و پلی پروپیلن از کیفیت پایین تری برخوردار هستند.
محصولات تولید شده با الیاف موکت پلی استر در برابر ساییدگی و فرسودگی ضعیف هستند. نصب موکت پلی استر در مکان های پر رفت و آمد و شلوغ موجب کاهش طول عمر محصول می شود. در اغلب مواقع در تولید موکت پلی استر از الیاف منقطع (Staple Yarn) استفاده می شود همین امر طول عمر کفپوش را کاهش می دهد. موقع خرید با دست کشیدن بر روی موکت نمی توانید نوع بافت و گره را متوجه شوید ولی حالت حلقه ای یا منقطع بودن نخ ها از ظاهر موکت هم نمایان است.
انواع الیاف موکت پلی استر قابلیت بازگشت به چرخه تولید را نیز دارند. اگر به دنبال محصولی قابل بازیافت هستید این الیاف انتخاب خوبی هستند. برخی از موکت های پلی استر از بازیافت درهای پلاستیکی نوشابه تولید شده اند که از این لحاظ کمک بزرگی به محیط زیست به حساب می آید. البته موکت هایی با الیاف بازیافتی برای مکان های خاص استفاده می شود و در منازل کاربردی ندارند.
الیاف موکت پشم (Wool)
موکت های پشمی در گروه الیاف موکت طبیعی قرار دارند. موکت با جنس پشم در صنعت موکت سازی از گران ترین الیاف محسوب می شوند. این جنس لطیف و نرم بوده، انعطاف پذیری و استقامت بسیار بالایی دارند. این موکت ها دارای انعطاف بسیار زیادی هستند و موقع راه رفتن، حس خوبی در پا ایجاد می کنند. موکت با جنس پشمی به راحتی تمیز شده و زیبایی بی نظیری دارد. پشم ذاتا کثیفی و آلودگی را در خود نگه نمی دارد. این یک امتیاز بزرگ است که موجب محبوبیت موکت های پشمی شده است.
موکت های پشمی قیمت بالایی دارند و به صورت سفارشی تولید می شوند. این محصولات برای اماکن تجاری و اداری کاربردی ندارند ولی در منازل یا به عنوان کفپوش نفیس در برخی مکان ها نظیر هتل های لوکس، نصب می شوند. الیاف پشمی در بافت فرش دستبافت نیز استفاده می شوند و قابلیت رنگ پذیری بالایی هم دارند. بنابر این تنوع رنگی موکت پشمی نیز بسیار زیاد است.
الیاف موکت پشمی در صورتی که در شرایط نامناسب و مرطوب نگهداری شوند، مستعد حمله حشرات بوده و به سرعت آسیب می بینند. بید و حشرات کوچک به الیاف موکت طبیعی حمله می کنند. از نظر دشواری نگهداری این محصولات مشابه فرش هستند و نیاز به مراقبت بیشتری دارند. در صورت نگهداری صحیح، طول عمر موکت با الیاف پشمی بسیار طولانی تر از دیگر الیاف است. طول عمر بالای ۵۰ سال برای الیاف پشمی بسیار عادی است.
استاندارد مقاومت حریق بالا، الیاف طبیعی، قابلیت شستشو برخی از مزایای الیاف موکت پشمی است. به طور معمول ترکیبی از الیاف پشم ۸۰ درصد و پلی آمید ۲۰ درصد در تولید موکت های گران قیمت مورد استفاده قرار می گیرد. این پوشش کف اغلب برای اماکن لوکس و موکت هتلی های ۵ ستاره تولید می شود و تکمیل کننده دکوراسیون داخلی است.
تنها نکته مهم در مورد حساسیت زا بودن الیاف پشمی است. موکت های پشمی برای افرادی که دچار حساسیت و آلرژی های تنفسی هستند، مناسب نیست. اگر خود یا افراد خانواده دچار آسم و آلرژی تنفسی هستید از کفپوش هایی با الیاف مصنوعی برای کف منزل استفاده کنید.
می توانید برای آشنایی بیشتر مقاله مزایا و معایب موکت پشمی را بخوانید
الیاف اکریلیک Acrylic
به کارگیری نخ اکریلیک در تولید موکت در سال های اخیر رایج شده است. در مقایسه با دیگر الیاف، این نخ ها جدیدتر هستند و سابقه چندانی در صنعت موکت سازی ندارند. این الیاف هم در گروه الیاف مصنوعی موکت قرار می گیرند و با وجود جدیدتر بودن، توانسته اند توجه خریداران را جلب کنند.
الیاف اکریلیک نرم و سبک هستند. به لحاظ ظاهری شباهت زیادی بین اکریلیک و الیاف پشمی وجود دارد. بسیاری از خریداران حتی متوجه مصنوعی بودن این الیاف هم نمی شوند. در نگاه اول و حتی پس از لمس کردن نیز، نخ اکریلیک و پشم هیچ تفاوتی ندارند.
اکریلیک در برابر لکه مقاوم است و به نوعی ضد الکتریسیته ساکن نیز به حساب می آید. این موکت ها در برابر آب و رطوبت آسیب نمی بینند و دچار پوسیدگی و کپک زدگی نمی شوند. به طور کلی الیاف اکریلیک در تولید موکت های تجاری و اداری استفاده چندانی ندارند زیرا در برابر سایش ضعیف عمل می کنند.
با توجه به مقاومت بالای اکریلیک در برابر رطوبت، معمولا این الیاف در تولید موکت های مربوط به فضاهای مرطوب مناسب است. برای مثال پادری حمام با نخ اکریلیک انجام می شود. حتی شستشوی زیاد نیز نمی تواند آسیبی به این پادری ها وارد کند. در ضمن به هیچوجه پادری حمام کپک یا قارچ و باکتری تولید نمی کند.
برای اطلاعات بیشتر در مورد موکت آکریلیک مراجعه کنید
موکت با الیاف تریکستا Triexta
الیاف تریکستا (polytrimethylene terephthalate) یا PTT شباهت زیادی به الیاف پلی استر دارد. در واقع برخی از تولید کنندگان تریکستا را محصولی جدا نمی دانند و معتقد هستند که تریکستا همان پلی استر ارتقا یافته است. از نظر ساختار شیمیایی- مولکولی نیز این نخ ها مشابه پلی استر هستند.
به هر حال در مقایسه با پلی استر این الیاف به مراتب کیفیت بهتری دارند و برخی از ضعف های نخ پلی استر در تریکستا به کلی برطرف شده است. این محصول با دوام تر از پلی استر است و از نظر خاصیت ارتجاعی و برگشت پذیری نیز به مراتب بهتر عمل می کند.
تریکستا قابلیت رنگ پذیری دارد و در مقایسه با پلی استر اندکی مات تر است. موکت های بافته شده با این نخ دارای درخشندگی و شفافیت زیادی هستند. این ویژگی در نخ های نایلونی نیز دیده می شود. تریکستا بسیار نرم و قابل انعطاف است و در مقابل کوبیدگی و له شدگی مقاومت بالایی دارد.
رنگ نخ تریکستا دارای ثبات خوبی است و در اثر شستشو و یا تابش مستقیم اشعه فرابنفش خورشید، دوام رنگ حفظ می شود. برترین ویژگی این الیاف در عدم لکه پذیری آن است. تریکستا به شدت در برابر لکه مقاوم است و در وقع لکه را جذب نمی کند. از این لحاظ نیز شباهت به الیاف پلی استر و نایلونی دارد.
پیشنهاد می شود مقاله از بین بردن جای مبل و وسایل سنگین از روی موکت را نیز مطالعه نمایید
- افسانه رجب پور
- آبان 15, 1402
- 4214 بازدید
2 دیدگاه برای “انواع الیاف موکت”
قیمت الیاف موکت به چه صورت هست و آیا ضایعاتش هم جدا میفروشن ؟ ممنون میشم راهنمایی بفرمایید با تشکر
سلام جناب صداقت این مطلب صرفا آموزشی هست و اطلاعات چندانی در مورد قیمت الیاف ندارم متاسفانه