موکت نسوز یا ضد حریق چیست؟
مهم ترین نکته در خرید کفپوش های خانگی و تجاری، توجه به بحث ایمنی است. موکت با توجه به اینکه نرمی و انعطاف پذیری دارد از کفپوش های ایمن شناخته شده و در اغلب فضاهای عمومی و خانگی نصب می شود. موکت جلوی آسیب های ناشی از ضربه را می گیرد و ضد حرارت و صوت است. چیزی که ایمنی موکت را افزایش می دهد، آتش زا نبودن کفپوش است. با توجه به خطرات احتمالی ناشی از آتش سوزی لازم است تا موکت نسوز یا ضد حریق در همه ساختمان ها نصب شود.
خسارت آتش بیش از چیزی است که تصور می کنید بحث تنها روی سوختن و از بین رفتن یک کفپوش، نیست. احتمال مرگ و میر ناشی از سوختگی یا خفگی در اثر استنشاق گاز و دود، به حدی زیاد است که استانداردهای بین الماللی موکت برای آتش سوزی نیز در نظر گرفته شده است. آیا به راستی موکت در برابر شعله های آتش، مقاوم است؟
موکت نسوز یا ضد حریق چیست؟
برخی اماکن در خطر آتش سوزی قرار دارند. برای مثال در مکان های عمومی نظیر ساختمان های اداری و تجاری، احتمال آتش سوزی بیشتر است. یک ته سیگار خاموش نشده می تواند موجب آتش سوزی مهیبی بشود. در این مورد اولین چیزی که آتش می گیرد کفپوش ساختمان است. اگر کفپوش از نوع ضد حریق باشد، در همین ابتدا جلوی یک آتش سوزی بزرگ گرفته می شود.
موکت نسوز یا ضد حریق در برابر آتش و شعله ور شدن مقاومت زیادی دارد و مانع گسترش آتش می شود. در مکان های عمومی احتمال سهل انگاری به دلیل رفت و آمد زیاد، بیشتر است و طبق قوانین باید از موکت هایی با قدرت مقاومت بالا در برابر حریق استفاده شود. اهمیت استفاده از وسایل ضد حریق در خانه ها به مراتب بیشتر است زیرا همیشه احتمال افتادن سیگار، ذغال و شمع وجود دارد. خانه محل آسایش افراد خانواده است و بایستی به بهترین نحوی در برابر خطرات احتمالی ایمن سازی شده باشد.
با توجه به اهمیت موضوع، موکت های نسوز در بین خریداران بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. گاهی دیده شده که حتی تصورات غیر واقعی و اشتباه نیز در موکت موکت های ضد حریق، دهان به دهان می شود. جالب است بدانید که چیزی به نام موکت نسوز، اصلا وجود ندارد! در حقیقت آتش می تواند همه مواد را ذوب کند و به وسایل آسیب برساند.
منظور از موکت نسوز یا ضد حریق اینست که این کفپوش در برابر آتش مقاومت بالایی دارد. میزان مقاوم بودن موکت، تعیین کننده درصد نسوز بودن آن است. موکت هایی که از گسترش آتش، جلوگیری می کنند در کلاس کفپوش های ضد حریق طبقه بندی می شود. میزان واکنش به آتش موکت در دو سطح استاندارد طبقه بندی شده است:
واکنش به آتش موکت های اروپایی
موکت های تولید اروپا با دو نماد Afl_Bfl کلاس بندی شده اند. این نمادها نشان دهنده سنجش مقاومت موکت در برابر حریق است. در این زمینه سخت گیری های دقیقی اعمال شده و همه موکت های تولید شده استاندارد از این لحاظ، تحت بررسی قرار می گیرند. با دیدن برچسب یکی از این نمادها می توانید به کیفیت و نسوز بودن موکت پی ببرید.
نماد Afl نوعی علامت برای کفپوش نسوز است. این نماد نشان می دهد که کفپوش دارای بالاترین درجه مقاومت در برابر اتش است. هر گاه این نماد روی کفپوشی دیده شود به منزله ضد حریق بودن کامل محصول است. طبیعتا این استاندارد را نمی توان برای موکت در نظر گرفت. جنس موکت از نخ الیاف است و به هیچ عنوان صد در صد، ضد آتش تلقی نمی شود.
نماد Bfl نشان دهنده بیشترین مقاومت موکت در برابر آتش است. این نماد بر روی محصولات بسیار با کیفیت و مقاوم در برابر آتش سوزی و حریق، نصب می شود. در صورتی که هیچ آزمایشی از لحاظ نسوز بودن موکت انجام نشود از نماد Efl استفاده می شود. موقع خرید با توجه به محل نصب نصب موکت به استانداردهای ضد حریق بودن، توجه کنید.
میزان دودزا بودن موکت نیز از مواردی است که مورد سنجش دقیق قرار می گیرد. بسیاری از صدمات جانی در آتش سوزی ها به دلیل استنشاق دود بوده است. میزان دود ساطع شده هر چه کمتر باشد، کفپوش دارای کیفیت بهتری است. برای نمایش میزان دود از حرفS استفاده می شود که S1 نسبت به S2 دارای میزان انتشار دود کمتری است.
واکنش به آتش موکت های امریکایی
اطمینان از ایمنی موکت در برابر حریق و آتش سوزی در بین خریداران اهمیت زیادی دارد. اغلب هتل ها ترجیح می دهند با انتخاب موکت هتلی نسوز جلوی گسترش آتش و خسارت های بیشتر را بگیرند. اساسا با توجه به اینکه موکت در فضاهای سر پوشیده نصب می شود میزان نسوز بودن آن اهمیت بیشتری دارد. در فضاهای اداری و مسکونی نیز نمی توان این شاخصه مهم را نادیده گرفت.
میزان اشتعال زایی موکت های امریکایی با توجه به درجه بندی کلاس 1و 2 مشخص می شود. به این ترتیب:
کلاس ۱: این موکت ها در بخش هایی از ساختمان که احتمال آتش سوزی بیشتر است، نصب می شود. طبق تحقیقات انجام شده، موکت ورودی ساختمان ها و خروجی آن بیشترین مکان گسترش اتش در ساختمان های عمومی هستند. راهروها نیز از مکان های مستعد آتش سوزی هستند که به دلیل تردد زیاد افراد در آن، این امر دور از ذهن نیست.
کلاس ۲: برای سایر مکان ها در ساختمان می توان از موکت با کلاس 2 استفاده کرد. اتاق کارمندان، سالن کنفرانس، موکت آمفی تئاتر و …. از این استاندارد پیروی می کنند.
موکت نسوز یا ضد حریق خانگی
در مورد موکت مسکونی نیز استانداردهای نسوز بودن موکت ها اهمیت زیادی دارد. الیاف به کار رفته در تولید کفپوش های موکتی تنوع زیادی دارند. مزیت موکت های نسوز اینست که شعله ور نمی شوند. حتی تماس مستقیم آتش ذغال و … روی موکت، باعث اشتعال و آتش سوزی نمی شود. این محصولات نقطه ذوب بالاتری دارند و در مهار آتش، بسیار اثرگذار هستند.
چنانچه در اثر سهل انگاری قسمتی از موکت دچار آتش سوزی شود، حرارت موجب ذوب شدن یک بخش بسیار کوچک می شود و آتش به اطراف سرایت نمی کند. در واقع تنها همان نقطه در اثر حرارت ذوب می شود و شعله خاموش خواهد شد. نکته بعدی در حداقل انتشار گازهای سمی و دود است که در این مورد ناچیز بوده و در حد قابل قبولی است.
انواع محصولات موجود در بازار از الیاف پشمی، نایلون، پلی استر و پروپیلن تولید شده اند. هر کدام از این الیاف در برابر حرارت و اتش، واکنش های متفاوتی نشان می دهند.
پیشنهاد می شود مقاله موکت ضد لک چیست و کاربرد های آن را نیز مطالعه نمایید
موکت های پشمی نسوز و ضد حریق
این کفپوش ها از بهترین موکت های نسوز به حساب می آیند. موکت پشمی از الیاف طبیعی تولید می شود و به خودی خود، ضد حریق است. در تولید این محصولات نیازی نیست تا از مواد شیمیایی برای نسوز کردن الیاف، استفاده کرد. موکت پشمی ضد آتش و ضد حساسیت است و می تواند بهترین گزینه برای کفپوش ساختمان های مسکونی باشد. قبلا ذکر شد که همه مواد، قابل اشتعال هستند. در مورد پشم نیز اوضاع به همین منوال است.
جالب است بدانید که پشم برای سوختن نیاز به اکسیژن بسیار فراوانی دارد. در محیط های بسته و سر پوشیده، اکسیژن کافی برای سوختن پشم، وجود ندارد. بنابر این با خرید موکت پشمی به نوعی یک محصول طبیعی و ضد حریق را خریداری کرده اید. تنها نکته مهم در ارتباط با قیمت موکت است. موکت های پشمی از گران قیمت ترین انواع موکت خانگی به حساب می آیند ولی پرداخت کمی بیشتر در مقایسه با ایمنی موکت، واقعا ارزش دارد.
موکت پلی آمید( نایلون)
پلی آمیدها اژ محصولات پر طرفدار در صنعت تولید موکت هستند. جنس این محصول همان نایلون معروف است. موکت های پلی آمید دارای ثبات رنگ بوده و قابل شستشو هستند. میزان جذب آلودگی و لکه بر روی این محصول بسیار کم است و قیمت مناسبت تری دارند. میزان مقاومت به آتش موکت نایلونی در مقایسه با موکت های پشمی، اندکی کمتر است. با این وجود هنوز هم می توانید روی موکت نایلونی به عنوان موکت نسوز و ضد حریق حساب کنید. چنانچه موکت در معرض شعله قرار بگیرد، آتش شعله ور نمی شود و تنها همان منطقه ذوب می شود.
موکت پلی استر
ظاهر این الیاف شیک و لوکس است و قیمت مناسبی هم دارد. به لحاظ استانداردهای موکت، پلی استر در کلاس موکت نسوز و ضد حریق قرار دارد. البته این موضوع به معنای آسیب ندیدن موکت در برابر آتش نیست. موکت پلی استر، اتش را شعله ور نمی کند و در نقطه حرارت دیده، الیاف ذوب می شوند. این محصول امن و ارزان قیمت است و می تواند انتخاب خوبی برای مکان های عمومی و خانه ها باشد. اما در حد و اندازه موکت های پشمی نیست.
موکت پروپیلن
برخی این الیاف را با نام اولفین نیز عرضه می کنند. این کفپوش اغلب در ساختمان های تجاری و اداری نصب می شود. اولفین در باربر آلودگی و لکه بسیار مقاوم بوده و طول عمر زیادی دارد. در مکان های پر تردد یکی از بهترین انتخاب ها، قطعا موکت پروپیلن است اما ضریب نسوز بودن موکت در مقایسه با موکت پشمی، بسیار کمتر است. پروپیلن در برابر حرارت زیاد و آتش، شعله ور نمی شود ولی بخشی از موکت ذوب خواهد شد. مزیت این الیاف به قیمت بسیار ارزان و مقرون به صرفه تر آن است.
موکت های تولید شده از الیاف پشم، پلی آمید( نایلون)، پلی استر و پلی پروپیلن هستند. الیاف پشمی و نایلون مقاومت بسیار بالاتری در برابر حریق دارند و تنها در محل حرارت، موکت می سوزد. الیاف پلی استر در مقایسه با الیاف پروپیلن مقاومت بیشتری دارند.
پیشنهاد می شود مقاله آشنایی با ویژگی های موکت آکریلیک را نیز مطالعه نمایید
- افسانه رجب پور
- 21 مهر 1402
- 3409 بازدید
2 دیدگاه برای “موکت نسوز یا ضد حریق چیست؟”
سلام وقت بخیر میخواستم برای خرید موکت نسوز اقدام کنم. باید تایلی بخرم؟
سلام و عرض ادب مدل های رولی ضد حریق هم داریم اما تایلی ها استاندارد نسوز بالاتری دارند