بایدها و نبایدهای نصب چمن مصنوعی روی آسفالت
بسیاری از معماران و سازندگان بنا از فن آوری چمن مصنوعی در محوطه سازی استفاده می کنند. وقتی کارهای ساخت و ساز به اتمام رسید با استفاده از این محصولات می توان در یک چشم بر هم زدن محوطه ای لوکس را طراحی و اجرا کرد. اغلب اوقات صاحبان منازل نیز محوطه های چمن مصنوعی را به چمن طبیعی ترجیح می دهند.
این محصولات در هزینه مصرف آب صرفه جویی زیادی دارند و سهم خود را در حفظ محیط زیست می پردازند. گاهی صاحبان منازل به فضای سبز بیشتری نیاز دارند که با تغییر کاربری سطوح سخت امکان پذیر است. نصب چمن مصنوعی روی آسفالت و دیگر سطوح سخت یکی از ساده ترین راه ها برای برخورداری از فضای سبز بیشتر است.
مشکل در نصب چمن مصنوعی روی آسفالت و سطوح سخت
چمن مصنوعی را می توان روی هر سطحی نصب کرد و تنها تفاوت در نحوه اجرای کار است. برخی از زمین ها دارای پوشش نرم تر است مثل زمین های ماسه ای یا خاکی. اما در زمین هایی که قبلا بتون شده یا با سنگ و سرامیک و آجر کار شده موضوع فرق دارد. این سطوح همانند سطوح آسفالت دارای بافت سخت و غیر قابل انعطاف هستند. برای نصب چمن مصنوعی روی آسفالت و سطوح سخت تر لازم است تا از قبل محل برای چمن آماده سازی شود. در مورد نصب چمن مصنوعی روی بتن از قبل مطلبی نوشته شده که برای مطالعه پیشنهاد می شود.
توجه داشته باشید که این کار چندان دشوارتر از دیگر سطوح نیست اما روش کار کاملا متفاوت است. با ذکر مثالی موضوع را روشن تر می کنم. وقتی یک زمین خاکی برای محوطه بازی کودکان یا زمین چمن ورزشگاه انتخاب می شود ابتدا سطح خاک از هر گیاهی تخلیه می شود. در مورد نصب چمن مصنوعی روی آسفالت این کار لزومی ندارد. با توجه به اینکه روی سطوح سخت بتونی یا آسفالت به ندرت گیاه سبز می شود، لازم نیست محل را پاکسازی کنید. اما وجود هر گونه برآمدگی یا شکستگی روی آسفالت می بایست قبل از اجرای چمن، ترمیم شود.
چمن مصنوعی زمین فوتبال بدون ناهمواری و حفره یا هر چیز دیگری است. این استاندارد در مورد آسفالت هم رعایت می شود. اگر یک زمین آسفالت شده که دیگر کاربری ندارد را به عنوان فضای سبز در نظر گرفته اید باید شرایط نصب چمن در آن مهیا شود. اولین مشکل در این مورد مربوط به زهکشی آب است.
مشکل زهکشی آب در نصب چمن مصنوعی روی آسفالت
تخلیه آب حاصل از بارش های طبیعی و یا شستشو از روی سطح چمن الزامی است. در تولید محصول چمن مصنوعی لایه زیره دارای حفره هایی برای عبور آب است. از روی ظاهر این روزنه ها قابل دید نیست و تنها الیاف سبز چمن دیده می شود. اما برای عبور آب این سوراخ ها کارامد است. چیزی شبیه به توری در لایه زیرین چمن کار شده که برای همین منظور در نظر گرفته شده است.
حالا مشکل اینجاست که آسفالت فاقد مجرای تخلیه آب فاضلاب است و بارش ها پس از برخورد با آسفالت راهی برای عبور ندارند.باقی ماندن آب باران و آب شدن برف روی سطح چمن اصلا مناسب نیست و در عمل زمین بازی را غیر قابل استفاده خواهد کرد. برای جلوگیری از این مشکل لازم است تا از زهکشی مناسب بر روی آسفالت استفاده شود.
برای اطلاعات بیشتر مطلب زهکشی زمین چمن مصنوعی را مطالعه کنید.
در صورت باقی ماندن آب در چاله های زیر چمن مصنوعی، رطوبت باقی مانده به این زودی ها خشک نمی شود. این فضا محل خوبی برای رشد انواع قارچ و کپک است که در نهایت موجب آسیب به سطح چمن می شود. اگر در بخش هایی از زمین با انبوهی از سیاهی مواجه شدید به احتمال قارچ یا کپک هم فکر کنید.
برای رفع این مشکل و همچنین انجام زهکشی می توان از شن و ماسه در زیر چمن مصنوعی استفاده کرد. البته این راه حل موقتی است و به مرور ماسه ها شسته خواهد شد. در مورد فضاهای سرپوشیده مثل چمن پاسیو این مشکل وجود ندارد زیرا باران و برف روی چمن نمی بارد.
نصب چمن مصنوعی روی سطوح سخت و نامناسب بودن زمین
مشکل دیگر در ساختار مواد تشکیل دهنده آسفالت است. سطح آسفالت سخت و محکم است بنابراین موقع بازی کودکان و یا دویدن حیوانات روی چمن مصنوعی امکان آسیب، وجود دارد. به همین دلیل نمی توان بدون زیرسازی چمن مصنوعی آن را روی آسفالت سخت قرار داد. استفاده از لایه های شن و ماسه یا تا حدودی مشکل را برطرف می کند ولی بهترین پیشنهاد استفاده از توپک های پلیمری در فضای بین آسفالت و چمن مصنوعی است. اگر این سازه به درستی نصب شده باشد مشکلی برای چمن مصنوعی محوطه بازی کودکان یا زمین چمن ورزشی پیش نمی آید.
واقعیت اینجاست که سطوح سخت تا حدودی زمان نصب را کوتاه تر می کنند. آماده سازی این زمین ها برای استفاده از چمن مصنوعی بسیار ساده تر است. کسانی که برای نصب به محل اعزام می شوند می توانند بهترین تصمیم ها را برای آماده سازی زمین بگیرند.
بیشتر بخوانید : خانه ای رویایی با چمن مصنوعی چهار فصل
اگر حیاط کوچکی دارید یا فضای بازی برای بچه ها وجود ندارد می توانید پاسیو، حیاط خلوت یا حتی کل محوطه حیاط را به فضایی کاربردی تر تبدیل کنید. با نصب چمن مصنوعی روی آسفالت ، سطحی نرم و منعطف به وجود می آید که می توانید روی آن با خیال راحت بنشینید. دیگر نگران زمین خوردن کودکتان موقع بازی روی آسفالت نیستید، این چمن ها دارای الیاف قابل انعطاف و نرم تری هستند.
نصب چمن مصنوعی روی آسفالت و افزایش فضای مفید ساختمان
موافقین و مخالفین زیادی برای نصب چمن روی سطوح سخت وجود دارد. مخالفین می گویند زمین های بازی بچه ها یا ورزشگاه ها را نباید روی آسفالت بنا کرد. این زمین ها به اندازه کافی برای کودکان و ورزشکاران امن نیستند. از طرفی مشکلات بارندگی های فصلی در شهرهای پر باران نیز وجود دارد.
اما موافقین می گویند فضای خسته و کسالت بار نیاز به سبزی چمن دارد. این چمن های همیشه سبز می توانند محلی برای استراحت خانواده ها و استفاده بهینه از فضای زندگی باشند. به خصوص در شهرهای بزرگ که فضای سبز طبیعی به اندازه کافی وجود ندارد. ایده تغییر کاربری آسفالت به زمین چمن بهترین راهکار است. برای مثال آسفالت پشت بام را به چمن مصنوعی تغییر دهید تا متراژ مفید ساختمان افزایش قابل توجهی داشته باشد. زیباترین چمن مصنوعی روف گاردن و بام سبز را می توانید با کمتزین هزینه در پشت بام خانه ها ایجاد کنید.
آیا موافق نصب چمن روی آسفالت هستید یا این کار را عملی نمی دانید؟
- افسانه رجب پور
- مهر 6, 1402
- 2678 بازدید