استاندارد چمن مصنوعی

آشنایی با استانداردهای چمن مصنوعی

چمن های مصنوعی یکی از پرکاربردهای مصالح تزئینی در ساختمان ها محسوب می شوند. اگرچه چمن مصنوعی می توانند کاربردهای بسیار زیادی برای ساختمان سازی و طراحی داخلی و خارجی محوطه ها داشته باشند؛ اما هرگز نباید آن ها را بدون در نظر گرفتن اصول خاصی در یک مکان اجرا کرد. استانداردهای چمن مصنوعی همان چیزی است که می توان با کمک آن، چمن های مصنوعی را به بهترین روش در یک مکان اجرا کرد.

فهرست مطالب
    1 1

    استاندارد چمن مصنوعی چیست و از چه جنبه هایی قابل بررسی است؟

    مقدمه ای در مورد چمن مصنوعی

    چمن های مصنوعی یکی از انواع مصالح تزئینی هستند که با الیاف نایلونی یا پلی پروپیلنی تولید می شوند. این چمن ها می توانند دارای ارتفاع های مختلفی باشند. الیاف چمن های مصنوعی باید مقاومت بالایی در برابر ضربه، فشار و شرایط مختلف دیگر داشته باشند. در این صورت می توان تا چندین سال از چمن های مصنوعی استفاده کرد، بدون اینکه شاهد تغییر شکل و ظاهر این چمن های مصنوعی باشیم. 

    اهمیت توجه به استاندارد چمن مصنوعی برای نصب

    همانطور که اشاره کردیم، چمن های مصنوعی از نظر ویژگی ها و مشخصات بسیار متنوع هستند. ارتفاع الیاف چمن های مصنوعی، یکی از ویژگی های چمن مصنوعی محسوب می شود که می تواند تنوع زیادی داشته باشد. جنس الیاف، میزان تراکم و … همگی بر روی ویژگی ها و خصوصیات چمن های مصنوعی تاثیر می گذارند. این موضوع باعث شده تا نیاز باشد برای نصب چمن های مصنوعی در محیط های مختلف، نیاز به توجه به استانداردهای چمن مصنوعی داشته باشیم.

    متاسفانه، بسیاری از افراد بدون توجه به استاندارد چمن مصنوعی، اقدام به خرید و نصب این چمن های مصنوعی در یک محیط می کنند. اما پس از گذشت زمان متوجه می شوند که در انتخاب خودشان اشتباه کرده اند. برای جلوگیری از هر گونه اشتباه، می بایست به استانداردهای چمن مصنوعی توجه بیشتری داشت.

    استانداردهای چمن مصنوعی از چه جنبه هایی قابل بررسی است؟

    برای اینکه به استانداردهای چمن مصنوعی توجه بیشتری داشته باشید، می بایست در اولین قدم محیطی که قرار است چمن مصنوعی در آن نصب شود را تعیین کنید. به طور مثال، استانداردهای چمن مصنوعی برای نصب در سالن فوتبال متفاوت از استاندارد چمن مصنوعی برای نصب در ساختمان های مسکونی است. پس از آن باید با بررسی ویژگی ها و خصوصیات چمن های مصنوعی، این چمن ها را انتخاب کرد. استانداردهای چمن مصنوعی از جهت تراکم، ارتفاع، نوع الیاف و … قابل بررسی است که در این مقاله به طور کامل آن ها را بررسی می کنیم.

    در اواخر دهه ۵۰ میلادی پروژه تولید محصولی برای افزایش فضای سبز شهری و استفاده کودکان، شکل گرفت. تجهیزات آزمایشگاهی آموزشی بنیاد فورد، صنایع مونسانتو و شرکت چمسترند هر سه در این زمینه تحقیقات گسترده ای را آغاز کردند. اولین نمونه های چمن مصنوعی در سال 1964 در مدرسه ای در رودآیلند نصب شد و دو سال بعد، زمین بیس بال هوستون تگزاس به عنوان اولین زمین ورزشی از چمن مصنوعی به جای چمن طبیعی استفاده کرد. استانداردهای چمن مصنوعی به شکل امروزی در این محصولات وجود نداشت اما بنای تولید چمن های مصنوعی استاندارد از آن سال ها شکل گرفت.

    این مطلب را بخوانید : نگاهی به تاریخچه چمن مصنوعی از قدیم تا کنون

    دستگاه های اولیه برای تولید چمن مصنوعی تنها قادر به تولید محصولاتی در طول یک متر و عرض 6/4 متر بودند. در این ماشین ها رشته های فیبری توسط تعداد زیادی سوزن در پشت پارچه، ثابت می شد. محصولات چمن مصنوعی اولیه انعطاف پذیری خوبی نداشتند و در حین مسابقات ورزشی، مشکلاتی را برای ورزشکاران به وجود می آوردند.

    استانداردهای چمن مصنوعی چیست؟

    کنترل کیفیت چمن مصنوعی شامل قوانین نظارتی در تولید و نصب چمن مصنوعی می شود. در واقع حتی بهترین چمن های مصنوعی نیز در صورت نصب غیر حرفه ای، استانداردهای لازم را کسب نمی کنند. در مورد زمین های ورزشی و به خصوص زمین فوتبال و فوتسال ، فیفا به طور دقیق استانداردها را تحت سنجش قرار می دهد.

    استانداردهای چمن مصنوعی

    استاندارد و ابعاد چمن مصنوعی و ابعاد زمین فوتبال

    برای محصولاتی که در زمین فوتبال نصب می شود، استانداردهای چمن مصنوعی از سوی فیفا با دقت مورد بررسی قرار می گیرد. تنها شرکت های تولید کننده که محصولاتی مطابق با استانداردهای فیفا را تولید می کنند، مورد تایید هستند. اندازه استاندارد زمین چمن مصنوعی زمین فوتبال برای بزرگسالان در مسابقات بین المللی از سوی فیفا به این ترتیب اعلام شده است:

    ۱۱۰ تا ۱۲۰ یارد معادل 100 تا 110 متر طول

    ۷۰ تا ۸۰ یارد معادل 64 تا 75 متر عرض

    استانداردهای چمن مصنوعی برای ابعاد زمین در مسابقات غیر بین المللی و بین المللی تفاوت دارد ولی در هر صورت نباید ابعاد زمین فوتبال چمن مصنوعی، مربع باشد. ابعاد استاندارد زمین چمن مصنوعی فوتبال و فوتسال برای مسابقات داخلی و غیر بین المللی به این ترتیب است:

    بین 91 تا 120 متر طول

    بین 45 تا 91 متر عرض

    فاصله دروازه مستطیل، تیرک های عمودی و افقی نیز طبق استاندارد تعیین شده به این قرار است:

    فاصله تیرک‌های عمودی از یکدیگر ۸ یارد (۷٫۳۲ متر)

    فاصله تیرک افقی از زمین ۸ فوت (۲٫۴۴ متر)

    طبق مقررات قوانینی برای محل خط دروازه و محوطه مستطیل شکل، محوطه 18 قدم و خط جریمه نیز وجود دارد.

    چمن زمین فوتبال

    کیفیت چمن های ورزشگاه ها روی سطح کیفی بازی ها تاثیر می گذارد بنابراین بلندی الیاف چمن مصنوعی، ضریب برگشت توپ، میزان انعطاف پذیری، خاصیت ضربه گیری و …. همگی در تعیین استانداردهای چمن مصنوعی تاثیر می گذارد. اندازه استانداردهای چمن مصنوعی برای زمین فوتبال از سوی فیفا مورد سنجش قرار می گیرد. بدون کنترل کیفیت چمن مصنوعی زمین ورزشگاه، امکان انجام بازی های بین المللی در ورزشگاه نیست.

    بخوانید : استاندارد کیفیت چمن مصنوعی را چگونه تشخیص دهیم

    نشان های کیفی FIFA به چمن هایی اعطا می شود که در تست آزمایش محصول و نصب نهایی، استانداردهای لازم را کسب کرده باشند. چمن فوتبال روی عملکرد و ایمنی بازیکنان، تاثیر مستقیم دارد بنابراین باید در آزمایش های سخت گیرانه ای شرکت داده شود. این آزمایش ها در گواهی استاندارد فیفا تاثیرگذار هستند:

    • سنجش ترکیبات شیمیایی تشکیل دهنده چمن مصنوعی
    • تست فعل و انفعال میان بازیکن و سطح چمن مصنوعی
    • تست فعل و انفعال میان توپ و سطح چمن مصنوعی
    • اندازه استاندارد و مساحت چمن مصنوعی در برابر شرایط آب و هوایی مختلف
    • مقاومت درز و خطوط اتصال چمن مصنوعی پس از نصب
    • طول عمر چمن مصنوعی ( ضریب سایشی و فرسایشی)

    شاخصه های چمن زمین فوتبال استاندارد

    • ارتفاع الیاف بین۵۰ تا ۶۰ میلیمتر
    • تراکم طولی از ۱۴۰ تا ۱۶۰ گره بر متر طول
    • داشتن حداقل ۱۰ رشته نخ در هر گره( شامل 5 رشته نخ دوبل
    • استاندارد ضخامت نخ از ۱۲۰۰۰ به بالا
    • نخ الیاف چمن از نوع آوندی یا وریدی،w شکل،S شکل
    • دارای 2 یا 3 لایه بکینگ

    مواد تشکیل دهنده چمن مصنوعی

    استاندارد کیفی چمن مصنوعی

    استانداردهای چمن مصنوعی در برابر حریق

    به طور کلی انواع چمن مصنوعی برای فضای بیرونی تولید شده بنابراین باید در برابر تغییرات جوی، کیفیت لازم را داشته باشد. اشعه های مضر خورشید و نور فرا بنفش می توانند به سطح چمن مصنوعی، استقامت و حتی رنگ آن صدمه بزنند. برای محافظت از چمن مصنوعی، موادی استفاده می شود که مقاومت مواد پلیمری در برابر حرارت بالا را افزایش می دهد.

    چمن مصنوعی استاندارد ورزشی باید بتوانند آزمایش های ضد اشعه مضر خورشید را پشت سر بگذرانند. برای جلوگیری از رنگ پریدگی، داغ شدن سطح چمن و ذوب شدن تارهای آن، جلوگیری از تغییرات شیمیایی در اثر گرما و …. محصولات استاندارد و مقاوم تری تولید شده است. چمن مصنوعی ضد حریق نمونه ای از این محصولات است که تحمل زیادی در برابر آتش دارد. در صورت وقوع آتش سوزی، کفپوش چمنی اتش نمی گیرد و شعله را گسترش نمی دهد.

    استانداردهای چمن مصنوعی و مواد شیمیایی

    چمن مصنوعی قابل شستشو و نظافت است. برای تمیز کردن سطح چمن می توان از آب و مواد شوینده معمولی استفاده کرد. اما این محصول در برابر مواد شیمیایی قوی نظیر محصولات سفید کننده و لکه بر اصلا مقاومتی ندارد. طبق این تعریف نمی توان چمن مصنوعی را به عنوان کف پوش آزمایشگاهی استفاده کرد. به طور کلی در مناطقی که امکان وجود مواد شیمیایی هست، نمی توان از هیچ نوع چمن مصنوعی استفاده کرد.

    سوالانت متداول استانداردهای چمن مصنوعی

    چرا استانداردهای چمن مصنوعی برای نصب بسیار حائز اهمیت هستند؟

    استانداردهای چمن مصنوعی تأثیر زیادی بر عملکرد، دوام، و ایمنی چمن دارند. نادرستی در انتخاب و نصب چمن مصنوعی ممکن است منجر به مشکلاتی از جمله عدم تطابق با نیازهای محیطی، کاهش دوام، و ایجاد مشکلات برای کاربران شود.

    استانداردهای چمن مصنوعی شامل چه مواردی می شوند؟

    استانداردهای چمن مصنوعی شاما موارد متعددی چون تراکم، ارتفاع الیاف، نوع الیاف، و ویژگی‌های فیزیکی مختلفی مانند خاصیت ضربه‌گیری، مقاومت و طول عمر تحت سنجش قرار می‌گیرند.

    چرا شرایط محیط نصب چمن مصنوعی را در نظر گرفت؟

    استانداردها باید با توجه به محیط نصب شدن چمن مصنوعی انتخاب شوند. به عنوان مثال، استانداردهای چمن مصنوعی برای زمین‌های ورزشی متفاوت از استانداردهای استفاده در محیط‌های مسکونی است.

    چگونه FIFA در ارتقاء کیفیت چمن مصنوعی نقش داشت؟

    FIFA با اعطای نشان‌های کیفیت به چمن‌هایی که در آزمون‌های دقیق به استانداردها پایبند بوده‌اند، در ارتقاء کیفیت و ایمنی زمین‌های ورزشی نقش مهمی ایفا می‌کند.

    4 دیدگاه برای “آشنایی با استانداردهای چمن مصنوعی”

    1. محسن قدسی گفت:

      ابعاد زمین چمن مصنوعی برای فوتسال و فوتبال باید چه اندازه ای باشه معمولا؟ ممنون میشم راهنمایی بفرمایید

      • پیام اسمی گفت:

        سلام جناب قدسی این مورد در تخصص ما نیست متاسفانه و اطلاعی نداریم از این بابت

    2. طراح دکوری گفت:

      ممنونم از توضیحاتتون در مورد ابعاد استاندارد زمین چمن مصنوعی در فضاهای مختلف خیلی جالب بود و کمکم کرد برای طراحی

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    جستجو در سایت

    سبد خرید

    درحال بارگذاری ...
    مقایسه محصولات
    لیست مقایسه محصولات شما خالی می باشد!